DOMŮ VOZIDLA Z AKCÍ DÍLNA KE STAŽENÍ INFO ODKAZY
      2024       2023       2022       2021       2020       2019       2018       2017       2016       2015       2014       2013       2012       2011       2010       2009       2008       starší

Jede vláček kolejáček Uherské Hradiště 18-19.11.2023


Jako doplněk železničně-modelářské výstavy v Uherském Hradišti jsme se účastnili už poněkolikáté. Tentokrát v menší sestavě, ale zato s kvalitní hlínou a nadšením.
Při plánování plochy jsem experimentoval s neobvyklým uspořádáním do "L" - sliboval sem si od toho že plocha bude členitější a lépe pro diváky přehledná. Jenže se to nějak zvrtlo a návštěvníkům zůstalo poněkud méně prostoru - chvílema se dokonce tvořily před dveřma fronty. Příště si na to musím dát větší pozor.

Hlavní akcí soboty byl výkop starého potrubí. Shora pracoval pohodlně menší bagr, ale zdruhé strany to bylo náročnější - nejdřív bylo potřeba uvolnit opěrné prefabikáty, odvézt je, prokopat se kopcem a až pak se dostat k potrubí zespodu. Nasazení techniky i strojníku bylo velké a tak odpoledne zdárně akci dokončili.

V neděli pak dorazil místo bagru nakladač, a tak jsme celou scénu mírně upravili.
Test nového podvozku tahače překonal všechna očekávání - dokázal návěs dostat na takové místa v hlíně, o kterých se tamiyáckém podvozku ani nesní.

Bohužel sem musel po poledni odjet, a tak nemám žádné fotky z odpoledne.




Modelářský svět Zlín 28-29.10.23


Přes Michala Brázdila jsme se dostali na akci papírových modelářů ve Zlíně. Od stejného pořadatele to byla už několikátá akce tohoto ducha v tomto roce na různých místech republiky, takže jsme zhruba měli představu do čeho jdeme. Michal zařizoval celou kamionovou plochu a nám vyhradil pro hlínu prostor 6x6m. Takový způsob organizace mě přišel ideální, protože dopředu člověk věděl rozvržení silnic, které byly připravené už v pátek večer, a my jsme se v sobotu ráno mohli soustředit jen na to co máme nejradši - maketové ztvárnění terénu a práci v něm.

Pro diváky (a pro nás hlaně :-D) jsme přichystali předvádění opravu propustku za provozu. Mezi dvěma nájezdy (z polystyrenu) byl úzký pás zeminy se starým betonovým propustkem, který bylo potřeba odbagrovat, a položit nové potrubí. Zároveň byl nahoře zachován provoz po provizorním mostě se semafory.

Kromě toho se podařilo zapojit do akce i ostatní modeláře - stavba z prefabrikátů na násep, převoz techniky podvalem, zásobování ze skladu. Užil sem si hlavně Daliborovo jeřábování při společném pokládání prefabrikátů. Jeřáb odváděl přesnou přesnou práci, a s přispěním malého nakladače sestavili celou opěrnou zeď.

Našlo se i místo na pole pro Romana. To bylo ze začátku terčem dotěrných dotazů - proč je tam volná plocha na které se nic neděje? Pole bylo obdělané až před polednem, a pak se zase nic nedělo. To už nám došla trpělivost, a postupně sme ho zavezli deponií zeminy. Druhý den však díky postupnému bagrování naopak zmizel kopec z přední části, a tak jsme zemědělcům udělali pole nové.

Další fotogalerie od Požárního útaru Písek.


Čmelák show Holešov 11-13.08.23


V Holešově sem začal už v pátek večer - do hromady hlíny sem zapíchl pár stromků, osvětlil toiku, a projel se s dumperem. Hlína dávala tušit že se bude dobře bagrovat i po ní jezdit a to se pak v sobotu potvrdilo.

V sobotu ráno dorazili i ostatní - a bylo nás docela hodně. Honza si rezervoval pro sebe menší hromádku na kraji, zbývající větší hromadu jsme spolu s ostatníma přetvořili v krajinku s mostem, semaforem, a dobývacím prostorem přímo u diváků. Z něj byl v průběhu dne vytěžený v podstatě všechen materiál, stejně tak zmizela i Honzova hromada, a místo ní vznikla za mostem deponie, na kterou se musely auta škrábat prudkým výjezdem.


Protože bylo chvílama na hlíně příliš mnoho strojů a na vedlejší silnici zase prázdno, začal sem zase sadit stromky. Nedřív u deponie hlíny, ale tam mě je brzo ostatní zasypali. Na druhé sázení sem už zorganizoval týmovou práci - Pavel bagrem nakládal a sadil, Mirek dovezl hlinu, Michal stromky a já s Pavlem jsme je pak zasypali. Před parkovištěm tak vzniklo krátké stromořadí - víc stromků jsme neměli.

Protože sem měl v neděli brzo ráno odjíždět, užíval sem si nočního bagrování ještě dlouho za tmy.


Povedené video od Jary zde.


Slavičínský šikula 01.04.2023


Celá akce začala trochu aprílově, když jsme doma zapoměli silnice, a museli jsme se pro ně vracet. To nás na začátku zdrželo v přípravě plochy, ale nakonec jsme ji stihli připravit včas. Mě smůla provázela i zbytek dne, především na rampě k výsypce zeminy - podařilo se mě z ní dvakrát spadnout. Jednou při couvání s dumperem, a podruhé při zametání. Jinak akce probíhala bez větších obtíží. Hlína se odbagrovávala z kopce a odvážela se rovnou do beden. Mimo to došlo i na sázení stromků, převoz techniky a samozřejmě nikdy nekončící zametání silnic.




FOR MODEL Olomouc 17-19.03.23


Jarní Olomouc lákala návštěvníky na modelářsko-sběratelskou výstavu FOR MODEL a my jsme na ní opět nechyběli. Tentokrát jsme na přiděleném prostoru vytvořili trochu užší a delší modelový polygon kde se našlo místo i na sklad, parkoviště a pískovnu, to celé lemované Petrovou železnicí. Těšil sem se na přepravu vozidel a nákladu pomocí vlaku, ale většinu času trať vytěžovali nadšené děti na vagónech. Na hromadě hlíny panoval modelovější provoz - odbagrovávání sesunutého svahu, a odvoz zeminy do třídičky, a natříděné hlíny zpět na skládku. V sobotu se sešlo opravdu hodně strojů a došlo i na spory o místo na bagrování, což je škoda. Pro příště to bude potřeba nějak rozumně vyřešit.



Aby se celý den jen nebagrovalo tak sem vymýšlel co dalšího by se dalo s modely dělat a napadlo mě vysazování stromků. Nemyslím ty proutky které zahrádkáři rýčem zakopávají v sadu, ale větší předpěstované stromy na které už je potřeba mechanizace. Proto jsem pokusně vyrobil dva menší stromky i s kořenovými baly a akce mohla začít. Nejdřív se palety se stromkama naložily v zahradnictví (vlastně stavebninách). Pak menší bagr vykopal jámy, smykový nakladač tam stromky usadil, a okolí se pomocí bagru upravilo pěknou zeminou. Dohromady práce pro pět lidí na dvacet minut, a to se sadily jen dva stromky! Prototypy stromků jsou z kabelu, sádry, jutového pásku a části IKEA umělého kvítka. Na to že sem je vyráběl přímo na výstavě, tak vypadají dobře a fungují perfektně, takže stromků dodělám víc aby se mohl najednou vysadit celý park nebo alej. Ještě k tomu zbývá vymyslet modelový hydroosev :-) .

L-prefabrikáty se v ostré akci plně odvědčily - jsou lehké, složené zabírají málo místa a dají se stavit i s pomocí techniky. Když jsme zkoušeli pokládání bagrem s hákem na laně, tak bylo potřeba asistence smykového nakladače kvůli přesnému usazení, ale šlo to dobře. Jediný problém je ve vnějších rozích výsledné zdi, kde materiál propadává bokem - chtělo by to dodělat ještě rohové přechodové kusy.

Další foto třeba u Ivana, a video od TV Lipník.

© Michal Boček 2023